Sarıveliler Ziraat Odası

Sarıveliler Ziraat Odası > Organik Tarım

Organik Tarım

Dünya nüfusunun hizla artmasi ve beraberindeki teknolojik gelismeler insanlari tarimsal üretimde birim alanda en kisa sürede mümkün olan en fazla verimi almaya yöneltmistir. Tarimsal üretimde verimliligi en üst düzeye çikarabilmek ugruna her türlü kimyasal girdi kullanimi yogun olarak artmis, tarimsal ürünler insan, çevre sagligini tehdit eder duruma gelmistir.

ORGANIK TARIM NEDIR?
Her seyden önce organik tarim modern tarim teknolojisini kabul etmeyen, kendi haline terk edilen, hiçbir ilaç veya gübre kullanilmadan yapilan tarim sekli degildir.
Organik Tarim; Ilaç, gübre, hormon, bitki büyüme düzenleyiciler vb gibi hiçbir kimyasal girdi kullanilmadan organik tarimda müsaade edilen ilaç ve gübrelerin kullanildigi, üretimden tüketime kadar her asamasi kontrollü ve sertifikali bir tarimsal üretim biçimidir.
Organik tarimda amaç; tarimsal üretimi gerçeklestirirken toprak,su kaynaklari, hava, çevre ve dogal dengeyi korumak insanlara saglikli gidalar sunmaktir.
-Bilgi, özveri ve sürekli takip gerektiren, gelecegin ihtiyaçlarini da düsünen bir tarim seklidir.
-Ekolojik sistemde yanlis uygulamalar sonucu yitirilen dogal dengeyi yeniden kurmaya yönelik, insana ve çevreye dost üretim sistemlerini içeren, kimyasal girdileri yasaklayan, organik ve yesil gübreleme ile topragin korunmasini ve güçlendirilmesini saglayan, ekim nöbetinin uygulanmasini, bitkinin direncinin arttirilmasi ve biyolojik savasim yöntemlerinden yararlanilmasini öneren, üretimde miktar artisi yerine ürünün saglikli ve kaliteli olmasini amaçlayan alternatif tarim seklidir.

-Daha az tarimsal girdilerin kullanildigi daha çok biyolojik yogunlugun yer aldigi alternatif bir tarim yöntemidir.
-Organik Tarim 3 Ana Ilke Üzerine Kurulmustur.
1-Doga ile uyumlu üretim
2-Kapali sistem tarim
3-Ürün münavebesi(rotasyon)

Neden Organik Tarim Yapilmalidir?
1-Gelecek nesilleri korumak;Gelecegimizin teminati olan çoçuklarimizi kimyasallarin zararli etkilerinden korumak.
2-Insan sagligini korumak; Kimyasal girdilerin birçogunun kanserojen madde içerdigi herkes tarafindan bilinmektedir.
3-Enerjiyi korumak; Emek yogun üretim oldugu için, teknoloji için yogun kullanilan enerjiden tasarruf saglamak.
4-Yer alti ve yer üstü su kaynaklarini korumak; Kullanilan kimyasallar yer alti su rezervlerinin kalitesini bozmaktadir.
5- Toprak erozyonunu önlemek; Organik tarim yapilan alanlarda toprak yapisi iyilesmekte, erozyona karsi direnç artmaktadir.
6-Biyolojik sürekliligi saglamak;Kullanilan kimyasallar birçok biyolojik canliligi yok etmektedir.
7-Küçük çiftçileri desteklemek; Organik tarim sözlesmeli üretim sekli olmasi sebebiyle küçük aile isletmelerini korumaktadir.
8-Daha lezzetli ürünler tüketmek;