Sarıveliler Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS

Ceviz


Ceviz agaçlari ; toprak bakimindan seçici olmamakla beraber taban suyu seviyesi kisin 2,5-3m.’den yukari çikmayan , fazla su tutmayan gevsek, süzek, çakilli,alüvyial topraklardan hoslanir.Cevizin kirece dayanikliligi fazla dir.Yüksek taban suyu ceviz agacinin gelismesinin aksamasina, yaprak larin damar aralarinin açik yesil, damarlarinin kahverengi renk almasina ,

sürgün uçlrinin kurumasina , bir kaç yil içersindede agacin kurumasina yol açar. Ceviz bahcesi asili fidanlarla tesis edilir.Sulama imkani olmayan yerlerde çögürler ,arazideki yerlerinde yerlestirilip sonra asilanirlar.Dikim araliklari zayif topraklarda ve yamaç arazilerde 10X10 m.;kuvetli , taban yerlerde ise dikim araligi 8-10 m olarak ayarlanmalidir.

Fidanlar 60cm.çap ve 60cm .derinlikte açilacak çukura dikileceklerdir.Çukurun dibine 100-150’ser gram süper fosfat ve potasyum sülfat gübreleri konulduktan sonra çukurdan çikan topraga yanmis hayvan gübresi karistirilarak , fidanlar asi noktasi disarda kalacak sekilde dikilmeli, yanina dikilecek herege baglanmalidir.Asili fidanlar 4-5 yasindan itibaren verime baslar.Dikim araliklarini ise 10-12 yasindan sonra doldururlar.

Bu zaman zarfinda ara ziraati yapilabilir.( visne,uygun yerlere findik,taban yerlerde tek yillik bitki.)Ceviz agacinin en iyi anlasacagi kültür bitkisi asmadir. Fidanlarin ilk dikim yilinda ve imkan bulunan yerlerde yilda en az bir defa sulama yapilir. Sonbaharda bir defa derin ,ilkbaharda torak zemininin uygun oldugu dönemde yüzlek sürüm yapilir.Fidanlar dikimde 4-5 göz üzerinden budanirlar .

Ilk yilin kis budamasinda doruk dal 180cm’den kesilr. Doruk dalin tepe kismina yakin boyunlu gözler koparilir. Seçilen ilk ana dalin altindaki kuvvetli sürgünlerde uç alma yapilir. Ancak HARTLEY gibi terminal tomurcuklari verimli olan çesitlerde uç alma yapilmaz. ÜRÜN BUDAMASI : Ceviz agaçlarinda verimi artirmak üzere taç içerisini siklastiran fazla kalinlasmamis dallar dipten, taç yüzeyini olusturan dallar da 2-3 yillik dal seviyelerinden budanarak seyreltimelidir. Ürün budamasinda daima çikarilan dalin kalinliginin birakilan daldan ince olmasina özen gösterilmelidir.Ceviz agaci 100-150 sene gibi ömre sahiptir.

Teknigine uygun tesis edilmis bahçelerde agaç basina verim 120-150kg olmaktadir.STANDART CEVIZ ÇESITLERINDE ARANAN ÖZELLIKLER:Agacin erken meyveye yatmasi,Periyodisite göstermemesiAgacin verimli olmasi Soguklar ve günes yanikligina karsi dayanikli olmasi,Agacin saglikli bir gelisme göstermesi ,hastalik ve zararlilara karsi dayanikli olmasi, Meyve iriligi, tüketimi taze olarak yapilacak ceviz tipleri için çok iri (çap ortalamasi38.1mm.’den büyük) kurutmalik cevizler için iri-orta (çap ortalamasi 29.1mm.’den büyük) meyve sekli düzgün oval; iriligi mütecanis, kabuklu tane agirligi 10g’ dan fazla olmasi gereklidir.

Meyve kabugu açik ve parlak renkli,düzgün iki parçanin birbirine sikica yapismis olmasi, ince olup kolayca kirilmasi gereklidir. Iç kabuktan kolaylikla bütün olarak çikmali , iç randimani %50’den , iç agirligi 5 g’dan fazla,iç rengi çok açik olmalidir.Iç, kabuk boslugunu tamamen doldurmali , büzülme yapmamalidir.Ceviz içinde bulunan total yag miktari kuru maddenin %70’inden çok olmamalidir.


ASILI CEVIZ FIDANI ÇESITLERI

YALOVA-1 Salkimda meyveler 1-2'li olup, kabuk orta kalinlikta, az pürüzlü, oval sekilli bir çesittir. Meyve agirligi 16 g, iç orani % 49'dur. Yag orani % 70, protein orani % 23 olup, kabuktan ayrilmasi kolaydir. Genellikle sahil ekolojilerinde yetistirilmesi tavsiye edilir. Kuru ve taze ceviz olarak tüketilmeye elverislidir. Erken çiçeklenir Yalova-4, Kaplan-86 ve Sebin çesitleriyle tozlanir. Eylül ayinin ortalarinda hasat edilir.

YALOVA-3 Salkimda meyveler 2-3'lü olusur. Ince kabuklu ve ovalimsi bir meyve sekline sahiptir. Meyve agirligi 13 g, iç randimani %53'dür. Yag orani %69, protein orani %21 olup, kuru ceviz olarak tüketilmeye elverislidir. Kabuktan ayrilmasi kolaydir. Sahil bölgelerinde yetistirilmesi uygundur. Erken çiçeklenir. Yalova-1, Bilecik ve Tokat-1 (60 TU-1) çesitleriyle tozlanir. Eylül ayi sonlarinda hasat edilir.

YALOVA-4 Yayvan, dik dalli agaci orta kuvvette gelisme gösterir. Özellikle kiyi bölgelerimizde yetisebilir. Erken çiçeklenir. Meyveler 2-5'li olusur. Meyve içi dolgun olup kabuktan kolay ayrilir. Tane agirligi 13 g, iç orani %52, yag orani %69, protein orani %17’dir. Kuru ceviz olarak tüketilmeye elverislidir. Yalova-1 ve Kaplan-86 çesitleriyle tozlanir. Eylül ayi sonlarinda hasat edilir.

SEBIN Kiyi bölgeleri hariç, ceviz yetisen tüm yörelerde yetisir. Özellikle geç donlarin görüldügü yerlere tavsiye edilir. Çok verimli, meyve salkimi 2-4'lü dür. Oval bir meyve yapisina sahiptir. Ince kabuklu, kabuktan kolay ayrilir. Içi dolgun, tane agirligi 12 g, iç orani %63, yag orani %67, protein orani %17 olup, çiçekleri homoganaus (erkek ve disi çiçeklerin es zamanli açilmasi) olup kendine verimlidir. Bilecik ve Yavuz-1 (KR-2) çesitleri ile tozlanir. Eylül ayi sonlarinda hasat edilir.

BILECIK Kiyi bölgeler hariç, tüm bölgelerde yetistirilir. Özellikle geç donlarin görüldügü yörelere tavsiye edilir. Meyve salkimi 2-3'lü yapidadir. %30 yan dallarda meyve yapar. Ince kabuklu, içi dolgun olup kabuktan kolay ayrilir. Tane agirligi 13 g, iç orani %53, yag orani %68 ve protein orani %18’dir. Kuru ceviz olarak tüketilmeye elverislidir. Sebin, Yalova-3 ve Yavuz-1 (KR-2) çesitleriyle tozlanir. Eylül ayi sonlarinda hasat edilir.

GÜLTEKIN-1 (KR-1) Ceviz yetisen tüm bölgelerde yetisir. Iyi kaliteli ve albenisi olan meyvelere sahiptir. Kabuktan kolay ayrilir. Geç donlarin görüldügü yerlerde yetistirilmesi tavsiye edilir. Meyve salkimi 1-2'li olur. Tane agirligi 17 g, iç orani %40, içi dolgun, açik beyaz renkli olup, taze ve kuru olarak tüketilmeye elverislidir. Sebin ve Bilecik çesitleriyle tozlanir. Eylül ayinin ortalarinda hasat edilir

YAVUZ-1 (KR-2) Ceviz yetisen tüm bölgelerde yetisir. Özellikle geç donlarin görüldügü yerlerde yetistirilmesi tavsiye edilir. Meyvesi oval sekilli olup, kabuktan çok kolay ayrilir. Tane agirligi 17.4 g, iç orani %56, içi dolgun, beyaz renklidir. Kuru ve taze ceviz olarak tüketilmeye elverislidir. Eylül ayi sonlarina dogru hasat edilir. Sebin, Yalova-3 ve Bilecik çesitleri ile tozlanir.

KAPLAN-86: Dik, yayvan bir taç gelismesi gösterir. Özellikle kiyi bölgelerde yetistirilmesi tavsiye edilir. Taze ceviz olarak tüketilmeye elverislidir. Normal cevizlerden daha büyük meyveli olmasi dikkat çekicidir. Tane agirligi 24 g, iç orani %40, protein orani %16, yag orani %68'dir. Bir yil çok, bir yil az meyve verir. Içi orta dolgunlukta olup, Yalova-1, Yalova-3 ve Sebin çesitleriyle tozlanir. 15 Agustos’tan itibaren hasat edilir.


YABANCI ASILI CEVIZ FIDANI ÇESITLERI

SERR -Yan dallarda meyve verme orani % 30-50 arasinda degisir ve yapraklanma Payne çesidinden yaklasik bir gün daha öncedir. Çok erken çiçeklenir. Hasat zamani, erken-orta periyot olarak belirlenmistir. Antraknoza çok hassastir.-Iri meyvelere sahip olan çesidin iç randiman orani yaklasik % 60’dir. Iç ceviz agirligi 7.8 gr, açik renkli iç orani ise %70-80’dir.

PAYNE -Çesidin yan dallarda meyve verme orani % 80-90 dir. Çesitte polen saçimi ile disi çiçeklerin reseptiv oldugu dönem iyi çakismaktadir. Erken çiçeklenen bir çesittir.-Hasat zamani Eylül ortasidir. % 50 iç randimani olan çesidin meyve iriligi ise orta-küçük gurup içinde bulunmaktadir. Iç ceviz agirligi 5.7 gr’ olup kabuk yapismasi çok iyidir. Meyve sekli oval olup iç oran %50 ve açik renkli iç orani ise %50-70 arasindadir.

HARTLEY -Hartley’in yan dallarda meyve verme orani %5-10 arasinda degisir. -Bu çesidi degerli kilan en önemli özelligi iç ceviz kalitesinin çok yüksek olmasidir. Geç çiçeklenir. Yan tomurcuklarda düsük oranda meyve veren bu çesit Payne çesidine göre 15-17 gün daha geç yapraklanir. Geç yapraklanmasi nedeniyle bu çesidin tozlayicilari da geç yapraklanan çesitlerden biri olan Franquette’dir. Kalp sekilli meyvelerinde ortalama iç agirligi 6.1 gr iç orani ise %46’dir .

PEDRO Conway Mayette x Payne melezidir. Erken çiçeklenen çesitler için tozlayici bir çesit olarak kullanilir. Payne’den 15 gün sonra yapraklanir. Geç çiçeklenir Yan tomurcuklarda meyve verme orani %65’dir. Iç ceviz agirligi 5.6 gr, iç orani %47, açik renkli iç ceviz orani ise %85’dir. Kabuk yapismasi zayiftir. Sicak bölgelerde meyve kalitesi düsüktür. Agaci küçük olup gelisme gücünü koruyabilmek için agir bir budamaya gereksinim duyar.

MIDLANDErken çiçeklenen çesitler için tozlayici bir çesit olarak kullanilir. Çok verimli bir çesittir. Yan tomurcuklarda meyve verme orani %75dir. Iç ceviz agirligi 11 gr, iç orani % 52, açik renkli iç ceviz orani ise %75’dir. Geç çiçeklenen bir çesittir. Sicak bölgelerde meyve kalitesi düsüktür. Agaci küçük olup gelisme gücünü koruyabilmek için agir bir budamaya gereksinim duyar.

FERNOR Franguetta X Lara melezidir. Geç çiçeklenen Fransiz orjinli bir çesittir. Kesinlikle ilkbahar Geç donlarinin problem oldugu ekolojilere tavsiye edilmelidir. Fernette ile tozlanir..Verimli bir çesittir.

FERNETTEFranguetta X Lara melezidir.Fransiz orjinli verimli bir çesittir. Geç çiçeklenir. Fernor ile tozlanir. Karasal iklimin hakim oldugu ekolojilere tavsiye edilmelidir.

CHANDLER Pedro X UC 56-224 Melezidir. Amerikan menseilidir.Orta –Geç dönemde çiçeklenir.Verimlidir. Agaçlari küçük taç yapar.Ilkbahar geç donlarinin problem oldugu ekolojilere tavsiye edilebilir.


Ceviz Çesit Katalogu


BILECIK

Ince kabuklu, içi dolgun, kabuktan kolay ayrilir. Tane agirligi 13g, iç orani %53, yag orani %68, protein %18'dir.

Eylül ayi sonlarinda hasat edilir.

Kiyi bölgeler hariç, ceviz yetisen bütün bölgelerde yetisir. Geç donlarin görülmedigi yerlerde yetistirilmesi tavsiye edilir. Kuru ceviz olarak tüketilmeye elverislidir.
GÜLTEKIN (KR - 1)

Iyi, kaliteli, albenisi olan bir meyvedir. Kabuktan kolay ayrilir. Tane agirligi 17 g, iç orani %40, içi dolgun, açik beyaz renkli olup, taze ve kuru olarak tüketilmeye elverislidir.

Eylül ayinin ortalarinda hasat edilir.

Geç donlarin görülmedigi yerlerde yetistirilmesi tavsiye edilir.
KAPLAN - 86

Meyveler elips seklinde olup, kabuktan kolay ayrilir. Taze ceviz olarak tüketilmeye elverislidir. Normal cevizlerden büyük meyveli olmasi dikkat çekicidir. Tane agirligi 24 g, iç orani %40, protein %16, yag orani %68'dir.

15 Agustos'tan itibaren hasat edilir.

Özellikle kiyi bölgelerde yetistirilmesi tavsiye edilir.
SEBIN

Kaliteli ve çok verimlidir. Oval bir meyve yapisina sahiptir. Ince kabuklu, kabuktan çabuk ayrilir. Içi dolgun, tane agirligi 12 g, iç orani %63, yag orani %67, protein %17 olup, çiçekleri (homoganaus) kendine verimlidir.

Eylül ayi sonlarinda hasat edilir.

Kiyi bölgeler hariç, ceviz yetisen bütün bölgelerde yetisir. Geç donlarin görülmedigi yerlerde yetistirilmesi tavsiye edilir. Kuru ceviz olarak tüketilmeye elverislidir.
SEN - 1 (24-KE-25)

Kaliteli, verimli, içi dolgun, kabuktan kolay ayrilir. Protein orani %18, yag orani %74'tür.

Eylül ayi sonlarinda hasat edilir.

Kiyi bölgeler hariç, ceviz yetisen bütün bölgelerde yetisir. Geç donlarin görülmedigi yerlerde yetistirilmesi tavsiye edilir. Kuru ceviz olarak tüketilmeye elverislidir.
TOKAT-1 (60 TU - 1)

Çok ince kabuklu, içi dolgun, beyaz renklidir. Kabuktan kolay ayrilir. Meyve sekli yuvarlak olup, tane agirligi 12g, iç orani %63, protein %23, yag orani %71'dir.

Eylül ayinin ortalarinda hasat edilir.

Ceviz yetisen tüm bölgelerde yetistirilebilir. Taze ve kuru ceviz olarak tüketilmeye elverislidir.
YALOVA - 1

Meyve kabugu orta kalinlikta, az pürüzlü, oval sekilli bir çesittir. Meyve agirligi 17g iç orani %50'dir. Yag orani %70, protein orani %23 olup, kabuktan ayrilmasi kolaydir.

Nisan ayinin basinda yapraklanir. Eylül ayinin ortalarinda hasat edilir.

Kiyi bölgeler hariç, ceviz yetisen bütün bölgelerde yetisir. Geç donlarin görülmedigi yerlerde yetistirilmesi tavsiye edilir. Kuru ve taze ceviz olarak tüketilmeye elverislidir.
YALOVA - 3

Ince kabuklu ve ovalimsi bir meyve sekline sahiptir. Meyve agirligi 13g, iç randimani %53'dür. Yag orani %69, protein %21 olup, kuru ceviz olarak tüketilmeye elverislidir. Kabuktan ayrilmasi çok kolaydir. 5 yasindaki bir agacin ortalama verimi 5-6 kg'dir.

Eylül ayi sonlarinda hasat edilir.

Ceviz yetisen tüm bölgelerde yetistirilir.
YALOVA - 4

Meyveler 2-5'li olusur. Meyve içi dolgun olup kabuktan kolay ayrilir. Tane agirligi 13g, iç orani %52, yag orani %69, protein %17'dir.

Eylül ayi sonlarinda hasat edilir.

Ceviz yetisen tüm bölgelerde yetistirilir. Erken çiçeklenir. Geç donlarin görülmedigi yerlerde yetistirilmesi tavsiye edilir.
YAVUZ - 1 (KR - 2)

Meyve oval sekilli olup, kabuktan çok kolay ayrilir. Tane agirligi 17,4 g, iç orani %56, içi dolgun, beyaz renklidir.

Eylül ayi sonlarinda hasat edilir.

Kuru ve taze ceviz olarak tüketilmeye elverislidir. Geç donlarin görülmedigi yerlerde yetistirilmesi tavsiye edilir.